Students often have doubts at the time they begin IAS preparation for the IAS exams. But before they can start any preparations they are siezed by a number of questions. Here we address some of those questions that arise while you prepare for the IAS exams.

Q1. What is the restriction on number of attempts in the Examinations?

Ans. Number of attempts - General-4, OBC-7, SC/ST- No restriction

Q2. Is there any relaxation in number of attempts for physically

Ans. No. However physically handicapped candidates belonging to SC, ST and OBC categories will be eligible for relaxation in number of attempts provided to such categories.

Q3. Can a candidate who has completed his education from an open school/ University apply for Commission’s Examination?

Ans. Yes, provided it is a recognized University and he possess the educational qualifications prescribed for the exam and is otherwise eligible.

Q4. Whether a candidate belonging to a community included in the OBC list of states but not in the Central list of OBCs is eligible for age relaxation, reservation etc. for Commission’s Examinations?

Ans. No. Only candidates belonging to communities which are included in the Central list of OBC’s are eligible for such concessions.

Q5. Can a candidate choose an optional subject, which he has not studied at graduate/PG level?

Ans. Yes.

Q6. Is it necessary for a candidate to take the same optionalsubject in the Main Exam, which he had taken in the prelims Examination?

Ans. No.

Q7. If a candidate has applied for the CS (P) Examination but has not appeared at any paper in the CS (P) Examination will it be counted as an attempt?

Ans. No. An attempt is counted only if a candidate has appeared in at least one paper in CS (P) Examination.

Q8. Is a candidate who has done his graduation without passing class X and class X11 eligible for Civil Service Examination?

Ans. Yes.

Q9. Can a candidate write different papers of Civil Service (Main)
Examination in different languages?

Ans. No, Candidates have the option to write their answers either in English or in any one of the Eighth schedule languages.

Q10. Can a candidate write the Civil Service (Main) Examination in English and take the interview in Hindi or any other Indian language?

Ans. If a candidate opts an Eighth schedule language for the CS (Main) Examination he will have the option to take the interview in same language or in English.

Q11. How to choose a subject?

Ans. Normally one should select optionals, which one is familiar with, or has at least studied till the graduate level. If you are not comfortable with the subject, you should not select the subject as an optional. But the choice should not only be as per your interests but also be baed on the study material available. Even science and engineering students take up subjects like history, sociology, anthropology, grography, political science, psychology and public administration because there is a huge amount of study material available in these subjects. Also keep in mind that you may have been proficient in a subject, but lack of touch may make it tougher to crack technical subject where freshers may do better. The competition is among the people who have opted for the same subject. One should top in his/her subject to succeed in the examination. The Point is, if you are an electrical engineer with 2 years of experience go for a new subject like pub adm orsociology. Analyse the syllabus of previous years and the question papers, and analyse past trends. Get some feedback/advice from seniors and fellow students who are well versed in the subject. Remember no subject is bad. History is good if you can spend more than 4-5 hours everyday. Geography is a good option if you can spend at least 4 hrs every day. Pub Ad, more than 3 hours. Sociology, more than 2 hours and so on.... So, it all depends on how much time you can spend a day and your liking of the subject. You have a very good memory then a technical subject may help else a social subject would be better. Lastly look for overlap in subjects like, sociology and pubad; history and political science etc.

Comments (0)